Жаблянов зове Борисов: Не подписвайте договора с Македония, антибългарски е

Според Валери Жаблянов от БСП договорът на практика предава исторически български държавни интереси. „Г-н Борисов да се откаже от подписването на договора с Македония. Той е антибългарски и предава българските национални интереси“, апелира соцдепутатът Валери Жаблянов след края на заседанието на външната комисия.

На нея външният министър Екатерина Захариева обясни, че подписването не е отложено към момента и остава за 2 август, предава Канал 3.

Според Жаблянов с този договор се признава македонският език, не урежда въпроса за българското културно-историческо наследство в Македония и не гарантира евентуални бъдещи претенции от страна на Македония по отношение на наличието на малцинства на територията на България. Договорът не обезпечава и не гарантира сигурността на македонски граждани с българско самосъзнание.
„Този договор е лишен от всякакво съдържание. Признаването на основни тези на македонизма като подтекст на договора, крие огромни рискове и опасности за България и за Балканските взаимоотношения“, подчерта той.
Валери Жаблянов обясни, че министър Захариева е информирала външната комисия, че няма съгласие по нито един от ключовите въпроси с македонските власти, освен нейното съгласие, че съществува македонски език. „За нея това не подлежи на съмнение. Скандално е поведението на външния министър“, категоричен бе той.
По думите на Жаблянов основният въпрос е този за общата история.
„БСП възрази срещу понятието „обща история“. Ние не можем да приемем такова нещо. Какво означава обща история? Обща история с кого? Общ герой ли е Гоце Делчев? Никола Вапцаров трябва ли да бъде превеждан на македонски? Всички онези въпроси, с които злоупотребява македонската пропаганда, всички онези ключови тези, върху които е изграден македонизмът- не се предотвратяват от този договор“, разкритикува социалистът.