Роден експерт с мрачна прогноза: Въпрос на време е страшна болест да стигне до България

Има реална опасност африканска чума да стигне до България и да засегне дивеча у нас. Това прогнозира Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно горско предприятие, цитиран от БНР.

 Към момента от болестта, разпространяваща се основно при свинете и дивите прасета, са засегнати девет европейски държави, като последните случаи са регистрирани в Румъния и Унгария.

По думите на Дамянов, въпреки мерките за недопускането и на наша територия, е въпрос на време заболяването да стигне и до България „При този товар и пътникопоток, според мен, каквито и мерки да взимаме, дано да не съм прав, е въпрос на време да дойде и в България“, притеснен е Дамянов. Според него освен проблема с дивечовия баланс, африканската чума би нанесла и сериозни икономически вреди.

„Тежко заболяване, носи много щети на промишленото производство, тъй като когато в държавата има такава чума нямаш право на износ.

Усилията са насочени към това да се спазват ветеринарно-хигиенни норми и засилен контрол. Дано да успеем“, пожела си Дамян Дамянов.

 

 

Следете В интернет 

 

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!