Роден експерт-сеизмолог направи страшен анализ на опустошителното земетресение от последните дни

Снимка Булфото

На 7 септември, четвъртък, в 23:49 стана мощно земетресение срещу бреговете на южния щат Чиапас в Мексико. Магнитудът на земетресението е 8.1, епицентърът му в акваторията на Тихия океан на около 90 километра (км) южно от Пихихиапан в залива Теуантепек, а дълбочината на източника около 70 км; цитираните параметри са според определенията на Американската геоложка служба и Европейския сеизмологичен център.

Националната сеизмологична служба на Мексико съобщава магнитуд 8.2 (актуализиран) и дълбочина на източника близо 60 км. Земетресението генерира и цунами с височина на вълната 1 метър, въпреки очакванията за 3-метрова вълна. Това е коментарът на Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), цитирана от Фокус.  

Заливът Техуантепек, където е епицентърът на земетресението с магнитуд 8.2, се намира над пространството на подпъхване на тихоокеанската плоча Кокос под Северноамериканската плоча при скорост от 6,4 см / год.   „Това земетресение е сред най-мощните сеизмични събития край Мексико, регистрирани през последния един век“, уточни Главчева.   Земетресението на 19 септември 1985, което лиши от живот огромен брой хора – между 5000 и 45000 според различни източници и рани други 30 хиляди, е с магнитуд 8.0 по скалата за магнитудна оценка на земетресението от четвъртък срещу петък.

Земетресение в западния мексикански щат Халиско, станало през юни 1932 година с магнитуд 8.2 по същата скáла и същата дълбочина на източника от 60 км, има документирани поне 400 (неизвестно колко) човешки жертви. Отивайки още по-назад във времето, открива се още по-силно земетресение през 1787 година, чийто магнитуд е оценен на 8.6. Новото земетресение е и най-силно сред земетресенията на планетата ни за 2017 година, допълни Блиц.  

Сеизмолозите в Американската геоложка служба преценяват, че земетресението с магнитуд 8.1 регистрирано в късния четвъртък, е предизвикало близо 10 сантиметра (9.75) издигане по разлома, образуван от огъване на плочата Кокос. В продължение на 30 чáса от момента на основния трус са се случили 18 афтершока с магнитуд 5 и по-голям – максималният реализиран магнитуд по оценка на Мексиканската служба е 6.1. Всеки от тях би могъл да представлява риск за дестабилизираните сгради по крайбрежието и по-навътре в сушата на Мексико, както и на Гибралтар.

При тези обстоятелства броят на загиналите от започналата серия земетресения ще нараства (над 60 съобщени от щатите Оаксака, Чиапас и Табаско). А и обявеното досега количество на пострадалите не би могло да е точно и поради нарушаване на комуникациите, което е естествена последица при големи земетресения. Властите в Мексико действат по осигуряване на провизии и вода, както и на медицински грижи, доколкото позволяват условията.

Сринати са домове, изградени от глинени плочи и дървен материал, стотици други сгради са повредени в различна степен – включително болници и училища. Праховите частици от разрушения винаги предизвикват валежи, от които обстановката се усложнява още повече. Засегнатият район на Мексико е най-бедният и слабо развит в страната. Очакват се много щети, особено ако последва вторичен трус с магнитуд около 7.
 

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във „Фейсбук“ 

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете В интернет

 

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!