БЪЛГАРИЯ МЛЪКНА! ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ РАЗКРИ НЕЩО СТРАШНО! РУМЕН РАДЕВ: ИМА ГАНГРЕНА

Много дейности с няколко приоритета – суверенитет, законност, външна политика. Така президентът Румен Радев определи първите си 235 дни на „Дондуков”-2.

„Имаше едни изрядни избори.

Работихме за налагането на кохезионната политика в Римската декларация. Водехме лоялна, но активна проевропейска политика“, допълни държавният глава в интервю за Нова телевизия. 
Борбата с престъпността
„Престъпността в България винаги е нагла. В малките градове от години живеят в страх. Не виждаме реални резултати в борбата с битовата престъпност, която е бич. Не виждаме реални резултати и това тревожи хората. Опитът показва, че трябва време“ – така Радев коментира дали в България се завръщат тъмните времена по повод отвличането на Адриан Златев.
Държавният глава беше категоричен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции в страната.
За съдебната реформа
Според президента трябва да си зададем няколко важни въпроса при изработването на антикорупционния закон:
1. С каква цел правим антикорупционния закон?; 
2. Какъв ефект очакваме от него?; 
3. С какъв инструментариум ще постигнем това?
По думите му бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение. 
„Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел”, изтъкна държавният глава.
Този орган трябва да затвори цикъла от сигнал, активно събиране на информация до държавно обвинение“, допълни той.
„Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трябва да събира информация, да разследва и да обвинява“.
Случаят „КТБ“
„Всички ние платихме цената на КТБ и трябва да знаем истината. Този случая трябва да се реши у нас, а не в чужбина. Само по този начин ще придобием увереност и вяра, че можем като общество сами да градим своето бъдеще.
Затова призовах Цветан Василев да се върне в България и да даде свидетелските си показания пред българския съд. Така те могат да имат някаква стойност. Общественият интерес към случая расте – това е гарант за сигурността му. „, изтъкна Радев.