Бойко Борисов: По време на председателството на ЕС ще повдигнем темата санкциите срещу Русия да отпаднат (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че България е готова да води аргументирани разговори със страните-членки на Евросъюза за отпадане на санкциите срещу Русия. „Темата може да бъде повдигната в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“, каза Борисов, цитиран от БНР след срещата си с полския си колега Беата Шидло.
Трябва да намерим прагматично решение, защото за България това е важно.

По тази тема ще водим разговори следващите месеци. Ако намерим достатъчно аргументи да обединим усилията си, да намерим компромис, ще е добре. Но единството трябва да се запази. Нищо не е решено, можем само да кажем, че имаме такива идеи, а за да стане решение трябва много работа, трябва много аргументи.
Премиерът отбеляза, че в разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас също е обещал да повдигне въпроса за антируските санкции в ЕС.
Според него санкциите на Евросъюза срещу Русия не са изиграли ролята си, а с Москва трябва да се поддържат нормални и прагматични отношения.
Премиерът Бойко Борисов разкри и други аспекти от днешните разговори с Беата Шидло. По-рано днес двамата откриха Българо-полски бизнес форум в Sofia Tech Park.
„В Sofia Tech Park с премиера на Полша Beata Szydło приветствахме участниците в българо-полския бизнес форум. Добра възможност е за бизнеса да прави консорциуми и да се развива, а пък съответно полските производители да участват на търговете, които са в България. Страната ни има 10% плосък данък, 20% ДДС, нулева инфлация, 5% безработица и стабилен лев, обвързан с валутен борд. Българската икономика в момента бележи ръст от 3,6 на сто. Надявам се до края на годината да достигне 4 на сто”, коментира още премиерът Борисов.