“Заразата“ със секс скандалите стигна и Австрия! Депутат подаде оставка

Вълната от обявяваните случаи за сексуален тормоз от страна на политици не подмина и Австрия. Днес Петер Пилц, основател на новосформираното движение „Листа Петер Пилц“, което спечели 4,4% от гласовете на парламентарните избори и ще бъде петата фракция в австрийския парламент, обяви, че връща мандата си поради обвинения в сексуален тормоз срещу своя бивша колежка от парламентарната фракция на Зелената партия.
 

 


Според изявленията на Пилц, направени днес на пресконференция, четиридесетте случаи на сексуален тормоз срещу бившата колежка, са „свободно съчинение“.

Списъкът с 40 сексуални посегателства е предаден на юридическата служба за равноправие, съобщава електронното издание на вестник „Пресе“. Според официални изявления на Зелената партия това е било отдавна известно на партията. По желание на засегнатата по този случай е запазена тайна, но Пилц е бил информиран за това от бившата ръководителка на Зелените Ева Главишник.

Днес Петер Пилц отправи от своя страна обвинения срещу Зелената партия, която не успя да прескочи 4-процентната бариера и остава извън парламента, според него съзнателно е избран моментът на даване публичност на случая при положение, че обявяването на тези според него измислени факти, базиращи се на водени от бившата колежка протоколи за извършения през 2015 г. сексуален тормоз, не са представени и до днес нито на Пилц, нито на неговия адвокат въпреки нееднократните искания.

Малко преди да се състои днешната пресконференция, електронното издание на в.“Фалтер“съобщи за друг случай на сексуален тормоз, извършен през 2013 г. на Европейския форум в Алпбах срещу сътрудничка на Европейската народна партия, чието име е известно на редакцията. Конфронтиран с новото обвинение, Пилц заяви, че няма спомен за случая.
Според Пилц тези обвинения са опит за политически реванш, той обяви, че ще разясни случая докрай, като даде да се разбере, че това ще включва и юридически мерки, но не желае неговата парламентарна фракция да започва дейността си с неизяснени факти от миналото и оттегля мандата си. „Това лично обвинение изисква и лични последици“, заяви Пилц, като допълни, че ще продължи да работи с колегите си в парламента.