Град от Северозапада бил обгазяван от три места

Илюстрация Булфото

Град на територията на Северозапада е бил обгазаван цяла седмица, а част от жителите му са били докарани до нервен срив, научи BulNews.bg. В началото на октомври Бяла Слатина е била подложена на нечовешко обгазяване от шивашка фирма и няколко сметища. Подаден е сигнал до екоинспекторите от Враца за ужасни миризми и силно задимяване вследствие на запалване на отпадъци в местността „Любомир“ в землището на града.

Проверка показала, че става въпрос за района на рекултивирано бивше общинско депо за битови отпадъци.

Оказало се, че по пътя за депото имало купища боклуци, които били запалени от неизвестни извършители и буквално обгазили няколко крайни квартала. Огнеборците загасили отпадъците, а кметът на общината Иво Цветков бил смъмрен да ги изчисти, за да не стане по-голяма беля. Инспекторите имат задача да извършат контрол дали кметът си е свършил работата и е почистил мястото. Вторият сигнал за остра и силно задушлива миризма била също от изгаряне на отпадъци на нерегламентирано сметище. То се намира на изхода на града в посока село Попица. Обгазените жители сигнализирали на РИОСВ и Цветков пак бил смъмрен от инспекцията, която му напомнила, че отговаря за „предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им“. Третият сигнал за обгазаване в инспекцията постъпил няколко дни по-късно. Гражданин се оплакал от нерегламентирано изгаряне на текстилни отпадъци от шивашко предприятие „Селебра“ ООД.

При проверка инспекторите установили, че фирмата извършва шивашка дейност, като работи предимно за износ. На територията се извършва разкрояване на платове, като генерираните производствени отпадъци (изрезки) се събират в чували и се съхраняват в обособено затворено и обозначено помещение. При извършения обход и оглед на района около производствената площадка не е установено нерегламентирано изхвърляне или изгаряне на текстилни отпадъци. 
/BulNews

 

Следете В интернет

виж – 

/p…