България и Хърватия са следващите страни, които влизат в Еврозоната

България и Хърватия са следващите държави, които ще се присъединят към Еврозоната, заяви комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер. Европейската комисия предлага техническа и финансова помощ за страните, които искат да въведат еврото, съобщава БНТ.

Брюксел обяви конкретни стъпки за задълбочаване на икономическия и паричен съюз, които трябва да бъдат предприети в следващите 18 месеца.

Създава се Европейски паричен фонд, който ще подпомага държавите в затруднено финансово положение. Предвиждат се нови бюджетни инструменти за стабилна еврозона и създаването на нов пост – министър на икономиката и финансите, който ще бъде едновременно заместник-председател на Комисия и председател на Еврогрупата.

Гюнтер Йотингер, еврокомисар по бюджета и човешките ресурси: Искаме, още преди тяхното присъединяване, да подпомогнем страните, които имат желание да влязат в Еврозоната чрез подходящи предприсъединителни инструменти, между които и техническа помощ. На масата вече е искането на Хърватия, скоро ще получим и това на България. На тези две държави, а и на други, предлагаме конкретна техническа, финансова и експертна помощ.

 

Следете В интернет

виж – 

/p…