Ето кога сменяме лева завинаги

Три години е минималният период до въвеждане на еврото в България, след като влезем в така наречената чакалня. България може да разчита както на техническа помощ от Еврокомисията, така и на финансиране за подготвката по въвеждане на еврото. Това заяви в интервю за bTV вицепрезидентът на комисията Валдис Домбровскис.

ЕК предложи своето виждане за по-тясно сътрудничество в еврозоната Европейската комисия официално представи конкретни мерки и пътна карта за задълбочаване и по-голяма интеграция на еврозоната.

От ЕК об… Прочети повече Грубите сметки показват, че можем да сменим лева с еврото най-рано през 2021-ва. Самият период на изчакване или ЕРМ 2 продължава 2 години. Тогава под лупа се следи инфлацията, дългът, бюджетният дефицит, лихвените нива на държавните облигации и курсът лев-евро. Следва още 1 година на контрол. Решението кога да се тръгне по пътя към въвеждането на единната валута се взима от съответната държава. Последната дума обаче е на Европейската централна банка и на всички членове на еврозоната. Затова, влизайки в чакалнята, трябва да сме сигурни, че ни желаят. Макар, че за въвеждането на еврото се изисква покриването на финансови изисквания, политическият знак, че се върви към разширяване на еврозоната е не по-малко важен. Българите остават едни от най-големите еврооптимисти, но са против влизането в еврозоната 10 години след приемането на България в ЕС българите остават едни от най-големите еврооптимисти.

Въпреки това обаче те се отнасят с го… Прочети повече „Прогнози няма да правя, но знаем, че първо трябва да влезете в двугодишния механизъм, което няма да е трудно, защото валутата ви вече е обвързана с еврото. И след това, ако всичко върви по план, има още една година, в която ще се преценява дали постигнатото е стабилно. Така, че минимумът е три години”, обясни Домбровскис. Първата стъпка обаче трябва да е от наша страна. „ЕЦБ няма да ви покани. Вие трябва да кандидатствате, но трябва да работите с банката, за да я убедите, че структурните реформи вървят по план и сте готови да влезете в еврозоната. С въвеждането на еврото вие се присъединявате и към банковия съюз”, каза още Домбровскис. Роля на държавата е и така да организира въвеждането на еврото, че да не се стигне до надуване на цени.

Хърватия планира да въведе еврото до 7 – 8 години Хърватия планира да въведе еврото през следващите 7-8 години, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович. „Нашето правителство е… Прочети повече „Мога да ви дам пример с моята страна Латвия. Като премиер аз работех за въвеждането на еврото. Година след като това стана, инфлацията ни беше под 1%. Разбира се, това е нещо, което трябва да се контролира”, обясни експертът. Домбровски коментира и как Латвия е направила кампания за така нареченото честно въвеждане на еврото. Тоест бизнесът да не вдига цените, като се оправдава с въвеждането на еврото.

© Actualno.com

 

 

Следете В интернет

виж – 

/p…