Четирима българи гният без присъда в кубински затвор от 1 г.

Четирима български граждани се намират в кубински затвор от една година, посочва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в писмен отговор до депутата от „БСП за България“ Таско Ерменков, пише „Канал 3“.

За момента, обаче, информация за задържането на нашите сънародници не е била оповестявана. Разследването, по което българите са арестувани, е за фалшифициране на търговски и банкови документи, а също и за кражба с взлом, съобщава сп.

„Правен свят“.

На 16 декември 2016 г. в Хавана, при съвместна акция на Интерпол и кубинската Териториална дирекция за разследвания към Отдела за криминални разследвания и операции, са задържани Николай Борисов Райков и още трима български граждани, чиито имена от Министерството на външните работи (МВнР) не съобщават.

От 20 декември миналата година четиримата българи са с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а от 3 февруари 2017 г. се намират в затвора „La Condesa“.

В края на ноември българското посолство в Хавана е било информирано от Външното министерство на Куба, че досъдебното производство срещу четиримата ни сънародници е приключило още на 19 април 2017 г. и досието е изпратено на прокуратурата, като се очаква да бъде насрочена дата за съдебния процес.

„Според кубинското законодателство и конкретно Закона за съдебното производство няма срок, в който след приключване на досъдебното производство прокуратурата да внесе обвинителния акт в съда“, пише външният министър Екатерина Захариева.

Тя уточнява, че всеки месец български дипломати посещават затвора за среща със задържаните българи, купуват им храна, лекарства, телефонни карти, предават им внесени от техните близки в касата на МВнР парични средства, поддържа се и постоянен контакт с адвокатите, наети от семейството на Николай Райков за неговата защита.

Става ясно още, че българите се намират в тежки условия, защото българското посолство е правило постъпки пред затворническите власти за осигуряването на медицинска помощ, размествания на спалното помещение и други действия за подобряване на условията на живот на задържаните.

От въпроса на депутата Таско Ерменков се разбира, че при задържането в Николай Райков е намерена сумата от 40 000 евро и негови лични средства.

 

Следете В интернет

виж – 

/p…