Синя и Кървава Луна ще се съчетаят в края на януари

Подобно нещо се случва веднъж на 150 години.

Пълно лунно затъмнение ще се съчетае с второто пълнолуние през месеца или Синята Луна. Това ще стане на 31 януари и се случва за първи път от 150 години, предаде БТА.

Синята Луна на 31 януари, подобно на вълчата от началото на месеца, ще е Супер Луна – пълната Луна се нарича така, когато е на по-малко от 364 000 километра от Земята.

Когато Луната е в най-близката си точка до Земята (перигей), тя изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка, отколкото когато е в най-далечната (апогей).

Заради затъмнението тя ще е червена (или кървава), макар и яркостта й да намалее, когато навлезе в земната сянка.

Само една нощ преди пълнолунието Луната ще е в най-близката точка на орбитата си около Земята.

Лунното затъмнение ще продължи 3,5 часа, като пълното ще е 77 минути. То ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн – от Аляска и Северозападна Канада до Централна и Източна Азия, Индонезия, Нова Зеландия и Австралия. Тъй като ще е посред нощ, в зависимост от това откъде се наблюдава, ще е или на 31 януари, или на 1 февруари.

Лунното затъмнение ще е частично над Централна Северна Америка, Западна Азия, Индия, Близкия изток и Източна Европа, пише сайтът Спейс. От Северна Америка ще го наблюдават сутринта на 31 януари, а от противоположната част на света – когато Луната изгрява. 

Следващото съчетание на Синя и Кървава Луна ще е през 2028 г. Следващата Синя Луна за тази година ще е на 31 март. 

 

dunavmost.com

Всяка минута очаквай сензационна новина в В интернет!

Изпращайте вашите снимки на 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във „Фейсбук“ групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

виж – 

/p…