Шефът на ЕП се надява България да

Българското председателство е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав. Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“.
„Съединението прави силата – девизът на Българи, който е избран и за девиз на българското председателство на Съвета на ЕС.

Заедно действително ние следва да преборим предизвикателствата и да направим Европа готова за бъдещето. Сега е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав спрямо нашите граждани и особено по-младото поколение. Трябва да се вслушаме внимателно в техния глас и в техните очаквания“, заяви Антонио Таяни.
„Миналият ноември имах привилегията да участвам в събирането на политическите лидери в Европа и в срещата със студентите от Софийския университет. Бях впечатлен от ентусиазма и знанието на българските студенти. Те имат огромни очаквания от Европа и разчитат на нас за конкретни отговори. Основното бе, че те искат повече заетост, повече работни места. За да създадем това, следва да привлечем повече инвестиции, особено в дигитална техника, туризъм. Нашите очаквания са да се фокусираме върху дигиталната техника и иновациите. Българските студенти също така ни помолиха да разрешим кризата с миграцията. Те бяха убедени, че единство общо европейско решение може да прекъсне притокът на мигранти. Те са прави в това. Ние всички сме съгласни, че европейската система следва да се приспособи към новите предизвикателства. Това трябва да стане в дух на сътрудничество и българското председателство е начин да се премина към конкретни действия“, каза още Таяни. 
Той благодари на българските институции и правителството за силния ангажимент в защита на общата граница на ЕС, както и за чудесното сътрудничество между българската армия и полиция и европейските им колеги. 
Антонио Таяни изрази надежда българското председателство да „павира“ пътят за по-доброто сътрудничество между ЕС и страните от Западните Балкани. „Европейският парламент е готов да помогне на вашето председателство по всички възможни начини“, каза още той. 
На церемонията премиерът Бойко Борисов заяви, че „без Господ нищо не можем да направим, а има много проблеми за решаване“Силна емоционална реч направи и президентът Румен Радев. 
Председателят на НС Цвета Караянчева каза пък, че България ще бъде успешен ротационен председател на Съвета на ЕС.
припомня, че по-рано днес първо медията ни публикува ексклузивно видео от важно мероприятие, което се случва в момента в центъра на София, където са премиерът Бойко Борисов, президентът Радев, Туск, Юнкер и още редица важни родни и европейски дипломати.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В !