Държавен служител изпратил съобщение до всички жители на Хавай: „Към вас лети балистична ракета! Това не е учение!“

Паника в Хавай заради погрешно изпратено съобщение за ядрена атака. Властите се извиниха, че включили алармите и изпратили SMS-и на десетки хиляди жители. Оказа се, че служител на агенцията за извънредни ситуации натиснал копчето за предупреждение по погрешка, съобщи Нова тв.

 

Сирените огласили всички градове на островите, а хората с мобилни телефони получили съобщение от властите със съдържание: „Балистична ракета лети към Хавай. Незабавно потърсете убежище. Това не е учение“.

Много хора действително го направили, бягайки от плажовете в търсене на укритие. Скоро се разбрало, че тревогата  фалшива. По телевизията обявили, че тревогата е фалшива 18 минути по-късно. Но съобщението с корекцията дошло почти 40 минути след първото съобщение. 

Губернаторът на американския щат Хавай Дейвид Айдж определи случилото се като неприятно и заяви, че ще се направят подобрения така, че повече това да не се повтаря. 

„Знам, че това, което стана днес е абсолютно неприемливо. Много от гражданите бяха засегнати сериозно. Съжалявам за объркването, което предизвикахме и несгодите, които може да сте изпитали“, заяви Айдж. Според губернатора, служителите в агенцията за извънредни ситуации работят на 3 смени и грешката е станала при предаването на поста между тях.

Много хора приели сигнала за истински, защото Хавай е една от американските територии най-близо до Северна Корея, а Вашингтон и Пхенян си разменят заплахи от месеци.

Всяка минута очаквай сензационна новина в В интернет!

Изпращайте вашите снимки на 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във „Фейсбук“ групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

виж – 

/p…