Колко много болести може да се познаят по очите

Здрав блясък, бяла склера, слъзна течност, никакви торбички или подпухнали клепачи – такъв трябва да е външният вид на очите ни.
Всяка жена най-малко три-четири пъти на ден се оглежда в огледалото. Мъжете трябва да последват този пример, а не да се подсмихват снизходително.

Защото само по този начин бихме могли да забележим как се е изменила външната бяла обвивка на очите; как са отекли клепачите ни или са се появили корички върху тях.
Офталмолозите твърдят, че сред техните пациенти повечето са мъже: те не са обърнали внимание дори на видимите изменения в склерата. По принцип очите трябва да имат здрав блясък, склерата да е бяла с едва проблясваща, едва забележима съдова мрежичка. Естествено, торбичките и тъмните кръгове под очите, както и подпухналите клепачи показват някакви нарушения.
Или да вземем ресниците на клепачите – нормално е да падне някое и друго косъмче от тях, но това да не повлияе на тяхната гъстота. А слъзната течност е необходима за поддържане на постоянна влага по повърхността на очната ябълка. Тя трябва равномерно да се разпределя при мигане с клепачите. В нейния състав освен соли влиза и ефикасното природно антибактериално вещество лизоцин, което предпазва очите от инфекции.Не пропускайте да огледате очите пред огледалото, защото:
Зачервяването може да се появи вследствие на безсъние или недостиг на сън, или продължително пребиваване в опушено и лошо осветено помещение. Това става заради продължителното напрежение на очните мускули и недостатъчното овлажняване на очната ябълка. Мигайте по-често, защото това ще позволи да “измиете” очите си със слъзна течност.Колко още болести може да се познаят по очите четете в Zdrave.to