Турция със специална благодарност към България за посредничеството за срещата с ЕС

Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган изказа специална благодарност към България за положителната и градивна роля във връзка с организирането на среща на върха Европейски съюз-Турция.

Президентският говорител посочи, че Анкара отдава много голямо значение на срещата във Варна, защото очаква разговорите там да дадат нов тласък на отношенията ѝ с Евросъюза в положителна посока, съобщава БНР.
 
Такъв тласък, заяви още Ибрахим Калън, би било либерализиране на визовия режим за турски граждани в Европа.

Говорителят на Ердоган припомни, че Анкара е изпълнила всичките 72 условия, които й бяха поставени като част от споразумението от март 2016 година за спиране на мигрантската вълна към Европейския съюз. Брюксел признава турските постижения по почти всички точки, но има претенции Анкара да реформира антитерористичното си законодателство. Калън акцентира, че ако визите отпаднат, това ще промени и възгледите на Турция за Евросъюза.
 
В последната си изява на тема Европейски съюз по-рано тази седмица президентът Ердоган даде да се разбере, че не приема инициативата на френския президент Еманюел Макрон вместо членство на Турция да бъде предложено специално партньорство с Европейския съюз.
 
Президентският говорител и съветник посочи, че на срещата във Варна на 26 март ще участват председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган.
 
Анадолската агенция съобщи, че посланикът на Турция към евроинституциите Фарук Каймакчъ е предал в Страсбург на заместник-председателя на Еврокомисията Франс Тимерманс проектодокумент за либерализация на визовия режим за турските граждани. Без да посочва какво точно съдържа документът, дипломатически източник казал пред турската агенция, че Анкара била готова да започне работа по изпълнението на точките в него.