Зловещото лице на агонията: Разкриха историята на мумията на принца-предател (СНИМКИ 18 )

Както съобщи, най-сетне показаха мумифицираните останки на принца-предател в Кайро. През 1886 г. мумията бе открита от френския египтолог Гастон Масперо.

Откритието е означено като „човек Е“. Човекът е погребан във фараонската долина на около 500 километра южно от Кайро. В района има хора от кралското семейство, пише The Sun.

Саркофагът на „Човекът Е“ се различаваше от другите. Той беше прост и не беше украсен. Мумията беше обвита в овча кожа. Струва си да се отбележи, че в Древен Египет това животно се смяташе за нечисто. Археолозите бяха осъмнени от появата на „Човек Е“. На лицето му имаше вик, буквално излъчващ болка и ужас. Имаше впечатление, че човекът умира в агония.
Експертите са открили обяснение. Д-р Боб Брайър, археолог от Университета в Лонг Айлънд в Ню Йорк, след като проучи мумията, заяви: „На тази мумия действат две сили: едната – да се отърват от човека, а от друга страна – да се опитат да го спасят“.
Д-р Захи Хауас от Върховния съвет на Египет на древните египтяни вярва, че вероятно мумията е принцът, който опозорил семейството. Затова беше погребан до други членове на семейството, но беше покрит с овча кожа. Д-р Хауас, бивш министър на антикварите, заяви: „В съзнанието на древната египетска нация с овча кожа трябва да бъде покрит човек, ако той не е чист, ако той е направил нещо лошо в живота си. Никога не бяхме виждали страдаща мумия. Това е необичайно и ни каза, че нещо се е случило“.
Археолозите смятат, че някой е искал мъртвецът да няма живот след смъртта. 
Според една от версиите „Човекът Е“ е принц Пентевър, син на фараон Рамзес III и една от неговите съпруги. Според легендата Пентавър е заподозрян в убийството на баща си. Древните документи от 12 век показват, че една от съпругите на Рамзес III е била осъдена за заговор за убийството му, тъй като се е опитвала да постави Пентевър на трона. Предполага се, че, когато този план е открит, принцът е бил отровен като наказание и тялото му била увито в овча кожа. Ако това предположение е вярно, тогава „крещящото лице“ може да е изразило болка от действието на отровата.Превод …