Лавина падна в Банско, завлече сноубордист

Сноубордист е спасен след паднала лавина извън пистите в Банско.

Това каза директорът на Планинската спасителна служба Христо Григоров, цитиран от „Фокус“.
„Инцидентът е станал сутринта – сноубордист е влязъл в улей в района на Банско.
Получило се е подсичане на снега и е паднала лавина, която го е затрупала. Веднага към мястото са тръгнали планински спасители. Провела се е няколкочасова спасителна акция“, обясни той.
Григоров уточни, че спасителите са забелязали борда на сноубордиста, който се е виждал над падналия сняг. „Извадили са сноубордиста в безсъзнание и с глътнат език. Успели са да го реанимират и да го предадат жив на медицински екип“, добави той.
Христо Григоров призова да не се влиза по писти, които са необработени. „Не рискувайте живота си. Планината е хубава, удоволствието от адреналина също, но рискът, когато се кара така неразумно, води до тежки последствия“, допълни той.
припомня, че през март 2017 г. 23-годишен скиор, син на планински спасител, загина под лавина в Банско. Младият мъж сам е предизвикал свличането. Той е карал извън пистите на място забранено за ски и сноуборд, по един от най-опасните улей под връх Тодорка.
Лавината застига 23-годишния скиор след екстремно каране по така наречения тризъбец. Момчето било с приятели, които подали сигнала в планинската служба и се опитали да го спасят, но не успели.