ТОВА ПРОМЕНЯ ВСИЧКО! Нова тотална рокада с колосалната сделка с ЧЕЗ! Вижте кой ще е новият собственик, няма да е Върбакова!

Държавата има готовност, воля и пари за участие в сделката за ЧЕЗ. Искаме контролен дял.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов след среща премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и Гинка Върбакова, собственик на „Инерком България“, във връзка със сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ-България.

 

Финансовият министър уточни, че разговорите са на твърде предварителен етап, но са заявили ясна воля, че държавата иска да участва в тази сделка по един или друг начин.
„Ако чешката страна, продавачите, се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване – през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка“, обясни Горанов.

Той обясни деликатната страна на ситуацията:

„Тук говорим за една сделка, готвена извън държавата, с повече от година и половина история между частни субекти. Включваме се на етап, в който има подписан договор за покупко-продажба, сами разбирате, че сме в деликатна ситуация да зависим от волята на два независими от влиянието на държавата частни субекти – в случая чешка компания и българска частна компания, която е извървявала своя път за сключване на подобна сделка“.

По думите на финансовия министър, на днешната среща правителството е видяло добра воля от страна на българското дружество да допусне държавата под една или друга форма в сделката.

„Уверявам ви, че в момента, в който имаме позицията на чешката страна, веднага ще бъдете осведомени“, каза още Горанов.

На въпрос какъв дял може да има държавата, министър Горанов заяви: „Най-малко контролен дял“.

„Склонна съм държавата да има участие в сделката“, заяви на свой ред Гинка Върбакова в присъствието на Владислав Горанов и на вицепремиера Томислав Дончев.

Поддържам тезата, че държавата трябва да присъства в ЕРП-тата, не само в ЧЕЗ, да има блокираща квота от 34 процента, т. нар. златна акция. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Атака“ и председател на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров.