Дълбок поклон, израснали сме с неговите филми. С голяма болка съобщаваме, че внезапно почина великият актьор

Известният руски актьор Олег Табаков, известен с култовите си роли в съветското кино, почина в Москва на 82-годишна възраст, предадоха ТАСС и Франс прес.

„Олег Павлович почина след дълго и тежко боледуване в болница“, съобщи ръководството на московския театър МХАТ. Табаков беше негов художествен 
ръководител.

В продължение на няколко месеца Табаков беше в болницата. 

Роден през 1935 година в град Саратов в югозападната част на Русия, той постъпва през 1956 година в московската театрална трупа „Съвременник“ още от основаването й. Тя става една от най-известните в страната. Актьорът е забелязан от основателя на колектива, известният режисьор Олег Ефремов.

През 1967 година Табаков играе ролята на Николай Ростов във филма „Война и мир“ под режисурата на Сергей Бондарчук. Това е първата съветска лента, удостоена през 1969 година с „Оскар“ за чуждоезичен филм.

Табаков играе и в други съветски култови продукции като „Седемнадесет мига от пролетта“ /1973/ и „Москва не вярва на сълзи“ /1979/. Втората лента също е удостоена с „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм за 1981 година.

Олег Табаков участва още в култовите филми: „Дванадесетте стола“, „Д’Артанян и тримата мускетари“, „Няколко дни от живота на Обломов“, „Човекът от булеварда на Капуцините“ и много други.