15 неща, които хората със самочувствие не правят

Да имаме самочувствие означава да вярваме в себе си и в своите способности. Ако не вярваме в себе си, защо някой друг би вярвал в нас? Ако искате да подобрите своето самочувствие или да проверите колко наистина имате вяра в себе си , обърнете внимание на този списък от 15 неща, за които хората със самочувствие казват голямо НЕ.

1. Не си намират извинения
Ако не са пристигнали навреме на работа, не обвиняват трафика, нито времето, просто са закъснели.

Не си служат с оправдания от типа „Нямам време“, „Обстоятелствата са трудни“ , или “ Не съм достатъчно добър/ра за това „, а ще намерят време, ще променят нещата над които имат власт и ще се научат да бъдат достатъчно добри. Хората с голямо самочувствие са наясно, че този, който не иска – намира оправдания , а този, който истински желае нещо – намира начини.

2. Не избягват нещата, от които се страхуват
Никога няма да позволят страхът да управлява живота им. Най-страшните неща в живота ни често са точно тези, срещу които трябва да се изправим, за да постигнем определена цел и да се развием като личности. Хората с високо самочувствие са наясно, че нещата, от които изпитват страх са точно тези неща, които си струва да се направят.
Когато веднъж се изправите срещу страха , ще разберете, че не е бил толкова голям, но колкото повече го избягвате, той все повече расте.

3. Не живеят зад стъклена преграда
Хората със самочувствие няма да останат в предпазната зона, а ще поемат рискове и ще направят промени, защото безопасната зона е точно това място, където мечтите умират. Ако, да речем, се стремите към тялото на мечтите, но оставате физически неактивни заради болката в мускулите и голямото усилие, което се изисква от вас, вие никога няма да постигнете целта си. Ще останете на дивана гледайки филми и хапвайки чипс. Но ако съзнателно подлагате себе си на този физически усилия, ще разберете, че и болката в мускулите намалява след определено време и тези усилия ще ви станат рутина, която ще ви отведе до целта.

4. Не отлагат нещата
Не чакат „точното време“ или „подходящите обстоятелства“ , защото така никога няма да дойде това време, което чакате. Те предприемат действия сега, днес , в този момент, и карат обстоятелствата да се адаптират към техните планове и цели, а не обратното.

5. Не се занимават с чуждото мнение

Грижат се за другите и не се отнасят егоистично, но когато става въпрос за чуждото мнение, не са заети с това, което другите мислят за тях. Живеят живота по свой начин , понякога правят неща, които другите не разбират , но няма да позволят техните мечти да зависят от мненията на другите. Съсредоточете се върху тези, които са ви близки и за които знаете, че ще ви подкрепят независимо от всичко , а що се отнася за останалата част от света, не се опитвайте да впечатлите всички, защото не е възможно всеки да има добро мнение.

6. Не съдят хората

Всеки човек е различен и всеки има своите проблеми, свое мнение и си носи собствения товар. Хората, които имат самочувствие, не чувстват нужда да омаловажат някой друг, за да се чувстват добре за себе си .

7. Не позволяват липсата на средства да им попречи

Съзнават, че всичко е възможно с достатъчно количество креативност и постоянство. Няма да драматизират около всичко това, което нямат, но ще се възползват от всички тези неща , които са на разположение. Мислите ли, че най-успешните личности в света винаги са имали всички необходими ресурси на сребърен поднос? Не, но са избрали да реализират своите цели въпреки всичко.

8. Не се сравняват с другите
Не се сравняват с другите, защото са наясно, че никога не могат да знаят за обстоятелствата около тях. Единственият човек, с който се сравняват и конкурират, са самите себе си. Гледат да еволюират в по-добър човек от това, което са били вчера.

9. Не се фокусират върху количеството, а качеството
Винаги ще изберат качество срещу количество. Съзнават, че не могат напълно да се съгласят с всяка личност, с която ще са в контакт и това е добре . Вместо това , те се фокусират върху качеството на връзката им с другите.

10 . Не са зависими от положителната обратна връзка
Животът понякога не е справедлив и нещата може да не тръгнат по желания път . Не винаги обстоятелствата в живота ви дават вдигнати палци и положителни отзиви , не можете да контролирате буквално всичко. Но това, което можете да контролирате е вашата реакция на събитията в живота.

11. Не избягват неудобствата в живота
Съзнават, че в живота нерядко ще трябва да се сблъскат с неприятни и трудни ситуации, но това е много по-добро решение, отколкото избягването, което пък допринася самият проблем да се увеличи.

12. Не се отказват лесно
Те са наясно , че провалът е част от живота на всеки и че има две възможности: да се изправиш след падането и да опиташ отново, или да се откажеш. Не забравяйте, провалът не е толкова зле. С негова помощ вие получавате опит и знаете как правилно да постъпите в бъдеще.

13. Не им трябва ничие разрешение
Не чакат зелена светлина от обществото или от всеки. Винаги преди да предприемат действия си казват: Ако не аз , кой? Ако не сега , кога?

14. Не се ограничават
Няма да позволят да бъдат ограничени от някакви норми, правила или забрани . Ще излязат от кутията, ще преодолеят границите ако трябва, но ще намерят начин да осъществят мечтата си и да стигнат до определената цел. Това, което на пръв поглед изглежда невъзможно е просто предизвикателство, а не невъзможна за преодоляване пречка.

15. Не приемат нещата преди сами да се замислят за тях
Хората със самочувствие винаги поддържат доза „здрав скептицизъм „. Дават възможност на другите да кажат своето мнение , но винаги ще преценят със своята глава и ще отделят важната от несъществената информация. Нищо, което прочетат или чуят не го приемат като универсална истина, а го изпитват според собствените си разбирания и интереси.