Вътрешният министър разкри причината за инцидента в завод „Арсенал“

Снимка Булфото, архив

Запалена бъркалка е причината за инцидента в завод „Арсенал“. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев пред журналисти, предаде БГНЕС. Не е имало взривове в завод „Арсенал“, запалила се е една бъркалка в помещение, в което се работи дистанционно, каза Радев.

„Това е помещение, където е бъркалката и където буквално се забърква някаква смес. Двамата работници са били вътре, а не е трябвало да бъдат вътре, не е трябвало да са там“, посочи още той. „Съгласно технологията и мерките за безопасност двамата работници е трябвало да бъдат извън въпросното помещение. Управлението на този процес е изнесен отвън, има си табло с бутони. Защо са били вътре, ще става ясно, но са нарушили технологичната дисциплина. Запалва се сместа, няма взрив, пламва, обгаря ги. Това е особена смес, на барутна основа. Това не е взривно вещество“, уточни вътрешният министър. Ако се върнем назад в годините и в този завод, и в други заводи инциденти, са ставали заради човешки грешки и неспазване на правилата и технологията – в случая, смята Валентин Радев.

Инцидент в завод „Арсенал“, има загинал и ранен Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в помещение на цех 130 на завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, пр… Прочети повече Той посочи, че служба КОС ще провери случая, както и служба към социалното министерство също ще провери дали са спазени правилата. Ще се види дали са спазени правилата и тогава ще се каже кой ще понесе отговорност, каза още за инцидента министърът на вътрешните работи.

Очаквайте подробности!