Радев посрещна важен гост в президентството

България ще продължи да работи за създаването на ефективен Европейски енергиен съюз както в рамките на своето председателство на Съвета на ЕС, така и през следващите години. Проектите на страната за подобряване на енергийната свързаност, между които междусистемните газови връзки със съседите ни и създаването на регионален газов хъб, са само част от стъпките, с които утвърждаваме общата енергийна политика на Европейския съюз. Това каза президентът Румен Радев, който проведе среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за Eнергийния съюз, Марош Шефчович, съобщават от пресцентъра на Президентството.


Енергетиката на ЕС ще е устойчива и ефективна в борбата с климатичните промени и намаляването на парниковите емисии, само ако държавите членки на общността осъществят радикална трансформация в транспорта, индустрията, домакинствата и на първо място в образованието, посочи на срещата президентът.е

За да осигурим успешни и ефективни политики на национално и европейско ниво, техният хоризонт  трябва да бъде дългосрочен. Затова президентската институция ще инициира дискусия, чиято цел е да се постигне консенсус между държавните институции за изработването на национална енергийна стратегия за следващите десетилетия“, заяви още Румен Радев. Държавният глава добави, че през следващите седмици ще се води активен диалог и с Европейската комисия за националните енергийни приоритети и синхронизирането им с визията за Европейски енергиен съюз.

Румен Радев и Марош Шефчович бяха единодушни, че европейската политика в сферата на енергетиката трябва да бъде насочена към равнопоставеност и справедливост в търговията с природен газ, за да се намалят разликите в цените, които държавите членки плащат за доставки. Бъдещите енергийни проекти е необходимо да гарантират реална диверсификация, да не бъдат използвани като политически инструменти и да отговарят изцяло на изискванията, заложени в правото на ЕС, категоричен беше българският държавен глава.

„Европейската комисия си поставя за цел да работи с българските власти за трансформирането на България от транзитна страна в държава, търгуваща с газ. Стратегическото местоположение на България дава възможности за диверсифициране на източниците и създаване на благоприятни условия за потребителите в целия регион“, заяви  Шефчович.

Държавният глава Румен Радев определи енергийната политика като ключов фактор за глобалната сигурност. Той потвърди и готовността на страната ни да подкрепя инициативите за газова свързаност в ЕС, за намаляване на зависимостта в енергетиката и за „чиста и зелена“ икономика.