Дядo „Maĸapoв“: Зaщo Pycия 30 гoдини нe мoжe дa зaмeни ocтapeлия пиcтoлeт

Надеждни, компактни, ергономични, мощни – как се постигнат тези качества заедно, пoпитайте дизайнерите на армейски пистолети по целия свят. През март от „Калашников“ съобщиха, че пускат от производство на нов пистолет ПЛ-15 – „Лебедев“, който може би ще замести ПМ – „Макаров“ .

Достойна алтернатива на „ПМ“ се търси от 90-те години на миналия век, но досега нито едно решение на руските оръжейници не се е наложило като достойна алтернатива.

От какъв вид пистолет се нуждае руската армия и защо превъоръжаването е спряно, пише РИА Новости. 

Пистолетът на Макаров е разработен преди 70 години, но все още остава най-широко разпространен в страната. Замяната му с по-модерно късоцевно оръжие беше обмислена през 80-те години на миналия век. Както войната в Афганистан показа, ПМ вече не подхождаше на армията. Експертите посочиха като негови слабости слабо проникване, посредствена точност, малък обем на пълнителя. 

Участвалият във войната в Афганистан, подполковник Владимир Николаев споделя: “ Нямахме голям избор – или „Макаров“, или по-мощния, но твърде тежък “ Стечкин“. Всички разбрахме, че е необходим някакъв компромис – нещо по-силно от ПМ, но не толкова обемисто и тежко“.

Една година след изтеглянето на войските от Афганистан в СССР започва работа по създаването на нов основен пистолет за руската армия с по-голям калибър. Разработват се едновременно три модела „Яригин“ (ПЯ), „Сердюков“ (ПС-1) и пистолетът на Грязев и Шипунов (ГШ-18).

Пистолетът на Яригин е приет на въоръжение през 2003 година. Освен от армията е закупен от ФСБ, МВР няколко други федерални служби. Но за времето на неговата експлоатация в армията той получи нееднозначна репутация. 

„Пистолетът „Яригин“ има преимущества като пробивност и вместимост на пълнителя, но отстъпва значително на „Макаров“ по надеждност, а и е с по-голям размер и тегло. Това бе първия опит на нашите конструктори да направят пълноценен пистолет с по-голям калибър, но резултатът, според мен, бе неудачен“, смята главният редактор на списание „Калашников“ Михаил Дегтярев.

Друга слабост на ПЯ е честото засичане при стрелба. Някои го обясняват с лошото качество на боеприпасите, но изглежда проблемът не е само в тях. През юли 2016 г. Министерството на отбраната обяви намерението си да прехвърли армията на нов основен деветмилиметров пистолет. Що се отнася до пистолетите СР-1 и ГШ-18, те макар и формално приети на въоръжение се произвеждат в символични обеми.

 

Снимка 345702

Източник: Wikipedia

 

Твърде строги изисквания

Положението на пръв поглед е парадоксално. Русия заема водеща позиция на световния оръжеен пазар, но за почти 30 години тя не може да създаде прост и надежден пистолет. Според експерти, има много обективни причини за това. 

В действителност пистолетът не е толкова просто изделие, обяснява експертът по малки оръжия, международният майстор на спорта, Андрей Кирисенко. Много страни мечтаят за свой пистолет, но не могат да го разработят и произведат. Например Франция и Великобритания, които произвеждат ракети, самолети, подводници и танкове, внасят пистолети за своите армии и други служби.

Арабските емирства похарчиха за разработка на пистолет „Каракал“ с привличането на европейски специалисти 300 милиона долара, но проектът може да се смята за неуспешен.

Според експерта в крайна сметка Русия никога не е имала пистолети на водещо световно ниво.

Друга причина са драконовите изисквания към надеждността, традиционно предявявани от руската армия за малките оръжия.

„Сигурен съм, че един от най-популярните пистолети в света – австрийският“ Глок „- няма успешно да премине теста на ЦНИИТОЧМАШ. Но това не означава, че „Глок “ е лош пистолет. Нашите изисквания за надеждност са най-прецизните в света, даже прекалено претенциозни, смята Андрей Кирисенко. 

Шансовете на ПЛ-15 да стане основен армейски пистолет експертите оценяват достатъчно високо. Точните бойни характеристики на оръжието все още не са разкрити, все пак новият пистолет трябва да премине тестов цикъл и опит от военна експлоатация. 

Основното качество на новия руски пистолет трябва да бъде надеждността, казва Михаил Дегтярев. Друг важен момент е неговата способност да пробива естествени и изкуствени прегради и специални екипировки. За това трябва да бъде пригоден за стрелба с боеприпаси с повишена мощност. И да не се забравя неговата общи габаритни характеристики – пистолетът е спомагателно оръжие, повечето време то е баласт за боеца. А за него всеки излишен грам е важен./ money.bg