Беновска с важни въпроси към Хашим Тачи

Президентът на Косово Хашим Тачи отговаря на въпрос на Илиана Беновска на пресконференция в Прищина на 16 април 2018 г.
 
Илиана Беновска: На каква помощ разчитате от България, за да стабилизирате своята евро и НАТО ориентация и каква е позицията на Косово по отношение на евросанкциите срещу Русия?
 
Хашим Тачи: Подчертах, че срещата на високо ниво в София е една чудесна възможност, на този формат за първи път ще участват заедно 6-те балкански държави, това е една прекрасна възможност за Косово за което благодаря лично на г-н Борисов за неговата ангажираност и за тези посещения, които организира и се среща лично с всички премиери на тези държави за придвижване напред на процесите в 6-те страни от Западните Балкани. Трябва да подчертая, че за нас България винаги е била модел за бързо присъединяване към НАТО и ЕС, но това е станало, защото тя е изпълнила критериите.

Ние в момента сме по този път. Настояваме да бъде либерализиран визовият режим, тъй като Косово до този момент е изпълнила 95% от поставените й критерии. И сега след минаването на Закона за демаркацията с Черна гора процентът вече е пълен. Разговорите, които имахме с Могерини и Хан, че вече е дошъл моментът да чакаме решението за либерализиране на визовия режим за гражданите на Косово още през тази година. Тоест моделът, съветите, които можем да получим от България за този път, така че Косово да продължи да се развива и по време на австрийското председателство през втората половина. Защото България и г-н Борисов лично много справедливо са посветили внимание на нашите страни и защитават присъединяването на целия регион към ЕС.

   По отношение на санкциите срещу Русия – Косово поддържа становището на ЕС и на САЩ. Косово е признато от 116 държави. Ние работим и разчитаме Косово да бъде признато като независима държава и от Русия. Това ще бъде един принос за мира и стабилността в региона и бъдете сигурни, че признаването на Косово от Русия ще бъде един плюс и за Сърбия заради традиционно добрите отношения. На нас не ни пречи това, че те имат прекрасни отношения, но след като Косово бъде признато от Русия ще освободи от една тежест и самата Сърбия. Така че ние сме заинтересовани да бъдем признати от Русия, отправяли сме многократно покани за това. Бихме искали да бъдем признати и от останалите държави, но ние осъществяваме своите права за съществуване и евроатлантическо бъдеще.