Илън Мъск: „Автопилотът никога няма да е идеален, но може 10 пъти да намали броя на ПТП“

Илън Мъск даде интервю за CBS, посветено на безопасността на автопилота.

Последно време зачестиха инцидентите с електромобилите, управлявани от автопилоти. Така например, през месец март тази година Tesla Model X на автоматично управление се блъсна в разградена бетонна преграда и се запали.

Водачът, бивш служител на Apple, загина. Видеозаписът от купето показа, че компютърната система на електромобила на няколко пъти е предупреждавала водача, че трябва да си постави ръцете на волана, но той не е реагирал.

Tesla твърди, че причината за катастрофата е непредвидената промяна в конструкцията на заграждението между двете посоки на магистралата. Автопилотът не е могъл да разпознае препятствието с нестандартна форма.

Интервюто бе осъществено в движещият се електромобил Tesla Model 3, в който Илън Мъск и Гейл Кинг се повозиха и се убедиха в безопасността на колата. Според Мъск, изискването да не се пуска изцяло волана, прави шофирането многократно по-безопасно.

„Важно е да разберем, че автопилотът никога няма да бъде идеален. Нищо на този свят не е съвършено. Но считам, че той може десетократно да понижи броя на произшествията. Тоест, ще имаме десет пъти по-малко нещастни случаи и трагедии, и сериозни травми. Разликата е огромна.“ – каза Мъск.

 

kaldata.com