Макрон: Франция няма дългосрочен ангажимент в Сирия

Президентът Еманюел Макрон в понеделник заяви, че „никога не е казал“, че САЩ и Франция остават в Сирия в дългосрочен план, предаде Анадолската агенция.

Коментарите на Макрон дойдоха, след като той по-рано обяви в интервю за първата си годишнина като президент съвсем други планове. В него бе заявено, че държавния глава убеждава американския си колега за дългосрочна военна операция в Сирия.

 

След коментарите на Макрон в неделя говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че мисията на САЩ не се е променила – президентът е наясно,че иска американските сили да се приберат вкъщи възможно най-бързо. Това съобщи Вашингтон и по-рано, без да уточнява крайни срокове. 

По време на съвместна пресконференция с премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в понеделник, Макрон заяви, че военното присъствие на Париж и Вашингтон в Сирия „ще приключи деня, в който войната срещу „Ислямска държава“ приключи“.

„Не съм посочил промени в позицията вчера“, каза той.

Въпреки това Макрон призна, че обединени страните напълно са осъзнали, че отговорността отива отвъд войната срещу ДАЕШ, че това е и хуманитарна отговорност.

Припомняме, че рано сутринта в събота САЩ, Франция и Великобритания нанесоха военни удари в Сирия след химическата атака срещу цивилни в Дума. За нея Западът държи отговорен режима на президента Башар Асад. 

Сирия и Русия твърдят, че повечето от 100-те изстреляни ракети са били прихванати от ПВО, докато Западът отрича това.  / news.bg