След ударите в Сирия: Тереза Мей даде обяснения пред Камарата на общините

В Европа темата Сирия продължава да е в дневния ред на политическите лидери. Френският премиер Едуар Филип защити пред парламента решението за френски удари по Сирия, а днес президентът Еманюел Макрон ще говори пред Европейския парламент. Британският министър-председател Тереза Мей също даде обяснения пред Камарата на общините, съобщава БНТ.

Бурни емоции в британския парламент. Министър-председателят Тереза Мей застана пред Камарата на общините, за да защити решението си да включи Кралските военновъздушни сили в бомбардировките в Сирия. Тя отново подчерта, че ударът е бил ограничен, целенасочен и ефективен.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Този уикенд Великобритания, Франция и Америка отправиха ясно послание на тези, които погазват международното право: Спрете и спрете сега!
Опозиционният лидер Джереми Корбин обаче се усъмни, че Тереза Мей просто е следвала заповедите на американския президент Доналд Тръмп. Лейбъристът заяви, че Мей е сгрешила, като не е поискала одобрение от парламента преди да се включи във военната операция. На това министър-председателят отговори, че решението й се е опирало изцяло на британския национален интерес. По думите ѝ не се е консултирала с парламента заради скоростта на действията на съюзниците. 

На въпрос би ли наредила нови удари, ако отново се докаже употребата на химически оръжия, Тереза Мей бе категорична:

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Никой не трябва да се съмнява в решимостта ни да гарантираме, че няма да се стигне до ситуация, в която използването на химически оръжия е нещо нормално.
Тереза Мей обясни, че има широка международна подкрепа за ударите на САЩ, Франция и Великобритания по сирийски обекти за химически оръжия