Край на поредицата от мъгливи дни във Варна

Снимка: Дарик

Днес е последният ден, в който във Варна са възможни мъгли. Така завършва поредицата от мъгливи дни в морската столица, който продължи повече от седмица.

От вторник започва период от няколко дни с купеста област.

Особено в сряда и четвъртък облачността ще купесто-дъждовна, ще има и превалявания, а на отделни места са възможни гръмотевици, съобщи за Дарик Варна Искрен Куюмджиев, синоптик към варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Вятърът ще се усили и ще бъде умерен, а в четвъртък и петък до силен от север-североизток.

Подобна поредица от 6-7 и повече дни с мъгла се случва рядко. Дължи се на съчетаватането на определени метеорологични условия, обясни варненският синоптик. Над североизточната част на Балканския полуостров и западната част на Черно море се беше настанил един „гребен”. Вътре в него имаше низходящи движения на въздуха, при което става натрупване на кондензационни ядра в приземния слой. 

Вследствие на това, че градиентът на налягането беше слаб, вятърът беше минимален. Освен това при източен вятър над крайбрежието от морето влиза богат на влага въздух. При понижение на температурите нощем се стига до температура, при която започва кондензация на водната пара и така се образува мъгла.  Бавното й размиване през деня се дължеше на слабия вятър от изток, поясни Куюмджиев.

Средният брой на дните с мъгла във Варна през април е около 4. Има обаче и изключения, като това, на което станахме свидетели през последната седмица. Оказва се обаче, че това съвсем не е най-мъгливият април във Варна.  През април 1950 г. в морската столица са отчетени 22 дни с мъгла, разкри синоптикът.