Най-мащабната чистка в НАП: 23-ма данъчни от Бургас горят

Около 250 данъчни служители, 23-ма от Бургас, ще бъдат съкратени до броени дни – от 1 май тази година, съобщава „Флагман“. Новината стана ясна миналата седмица изненадващо.

Става въпрос за работещите в звеното „Оперативни проверки“, което ще бъде закрито във всичките му поделения в цялата страна.

А това се смята за най-мащабната чистка в историята на данъчната администрация.

Поради тази причина днес данъчните служители от цялата страна ще протестирарт под прозорците на шефката си – Гяла Димитрова пред НАП.

А решението на директорката идва само няколко седмици след акцията на специализираната прокуратура, при която бяха арестувани 20 данъчни служители по обвинение за организирано събиране на подкупи и пране на пари, именно от звеното за оперативен контрол.

По информация на Флагман – служителите от Бургас са на работните си места и не могат да присъстват на протеста тази вечер, но са изпратили подкрепящо колегите си писмо, уточни Хрито Узунов – говорител на НАП-Бургас.

По непотвърдена официално информация на Флагман, работата на звено „Оперативни проверки“ ще бъде предадена на дирекция „Фискален контрол“.

Втората имала много по-добри резултати, а закриващото се звено се свързвало с корупция.
Съкратениите данъчни щели да могат да кандидадстват за нови позиции в дирекция „Фискален контрол“, но без предимство, наравно с други кандидатстващи за новите позиции, които от НАП смятат да открият в Дирекцията.

В официално съобщение на приходната агенция се посочва, че освен промените в структурата ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – „Обслужване“, „Събиране“ и „Контрол“.

Протестът на данъчните е най-мащабният организиран досега и започва в 17.30 часа пред сградата на НАП на ул. Аксаков. Служителите ще вървят до другата сграда на НАП на Дондуков, за да искат среща лично с директора си Галя Димитрова.