Инспектор от КАТ: Високата скорост е най-големият убиец на пътя в Европа, а в България…

Доказано е – не само в България, а в целия ЕС – скоростта е най-сериозният причинител на тежки ПТП-та. И по причина „скорост“ или „несъобразена скорост“ с пътните условия ПТП-тата в повечето случаи са с тежко ранени и загинали. Това обясни пред БНТ главен инспектор Росен Рапчев от КАТ.


 
Когато е ниска скоростта, дори да има ПТП, то ще е само с материални щети, допълни той.
 
„В държави подобни на нашата – Унгария, Чехия, установените нарушения са с пъти по-малко, отколкото в България. А ние в България разполагаме с по-малко технически средства. Какво означава това – че в България водачите се движат с по-висока скорост от необходимото“, обясни Рапчев.
 
„За предишната операция „Скорост“ миналата година в Чехия 1000 точки за контрол са имали, а в България сме имали 415 точки за контрол. И са установени в Чехия 3000 нарушения, а в България 3500“, допълни той.
 
В тазгодишната акция „Скорост“ точките за контрол се увеличават и ще бъдат 684 точки, ще има и повече технически средства тази година, обясни той.
 
Точките за контрол ще бъдат в големите населени места, по основните пътни направления – магистрали и главни пътища, както и през нощта по третокласната мрежа, допълни инспектор Рапчев.